Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αντιτρομοκρατικός κατά ανηλίκων στη Λάρισα:
εγκώμιο στον κρατικό αυταρχισμό από υπουργούς
Η κυβέρνηση όχι μόνο επιμένει, αλλά και υπερασπίζεται ανοιχτά τη «σκοπιμότητα» της παραπομπής σε δίκη με βάση τον περιβόητο αντιτρομοκρατικό, 19 πολιτών που διαδήλωσαν στη Λάρισα στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των δράσεων της πανεθνικής εξέγερσης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μεταξύ των οποίων και 11 ανήλικοι. Σε απάντηση ερώτησης που καταθέσαμε για το συγκεκριμένο ζήτημα στις 19 Δεκεμβρίου, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας «κρύβονται» πίσω από τον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος παρέπεμψε τους συλληφθέντες να δικαστούν με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού.
Ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος δεν αρκείται σε αυτό, αλλά επαίρεται για τα κατορθώματα της αστυνομίας, η δε απάντησή του τελειώνει με το εξής «επικό»: «(…) η εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων αποτελεί υποχρέωση για την ελληνική Αστυνομία και σε καμία περίπτωση δεν επαφίεται στη διακριτική της ευχέρεια. Συνεπώς η εφαρμογή των ποινικών και δικονομικών διατάξεων, οι οποίες δεν επιδέχονται παρερμηνειών και αποκλίσεων, κατά τον τόπο, χρόνο και τα πρόσωπα, δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της αστυνομίας, αλλά αποτελεί υποχρέωσή της».
Πρόκειται για σαφή και ρητή «ανάληψη ευθύνης» από την Αστυνομία για το «χτύπημα» ενάντια στους διαδηλωτές με τον αντιτρομοκρατικό… Καταρρίπτεται έτσι και το «ελαφρυντικό» που διεκδικεί ο κ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι 18 από τους 25 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι: οι ανήλικοι «τρομοκράτες» είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν μέχρι τη δίκη τους…
Ύστερα από όλα αυτά, ανακύπτει το ερώτημα: Τελικά, ευθύνεται ο εισαγγελέας για την παραπομπή των διαδηλωτών με τον αντιτρομοκρατικό ή ο «ζήλος» της αστυνομίας, που εφάρμοσε «χωρίς αποκλίσεις τις ποινικές και δικονομικές διατάξεις»;
Το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό, καθώς έχουμε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, πάμπολλα δείγματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και «τυφλής» δικαιοσύνης. Οι εισαγγελείς που με τόση ευκολία έσπευσαν να παραπέμπουν νεολαίους με τον αντιτρομοκρατικό, είκοσι μέρες τώρα δεν βρήκαν την ευαισθησία να ερευνήσουν τη συγκλονιστική υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η κάλυψη, σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο, των αστυνομικών αγριοτήτων στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 9ης Ιανουαρίου, η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τον εξοπλισμό της αστυνομίας με στρατιωτικά υλικά καταστολής διαδηλώσεων και πλήθος άλλων ανάλογων γεγονότων αποδεικνύουν ότι καθώς η κοινωνική συναίνεση στην πολιτική της και γενικότερα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχει εξασθενήσει, η κυβέρνηση της ΝΔ αναβαθμίζει τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή.
Η βία της κοινωνικής αδικίας χρειάζεται την «ασπίδα» της αστυνομικής βίας. Έτσι αποδεικνύεται ότι η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου μπορεί να μην ήταν προβλέψιμη, δεν ήταν όμως τυχαία. Για τους ίδιους λόγους, ούτε και η εξέγερση, της νεολαίας αλλά όχι μόνο, ήταν τυχαία. Η κυβέρνηση, σπέρνοντας κοινωνική αδικία και αστυνομική τρομοκρατία, θα θερίσει και άλλες θύελλες.
Σας επισυνάπτουμε την ερώτηση με τις σχετικές απαντήσεις.
Αθήνα 16-1-2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Ερώτηση: 11 801/19-12-08
Αθήνα, 9-1-2009
Τμήμα Σχέσεων με Κοινοβούλιο Αρ. Πρωτ.: 1122


Ν
Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης και κατά το μέρος που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρακαλώ να ενημερώσετε τον αξιότιμο κύριο συνάδελφο ότι μόνος αρμόδιος να κρίνει εάν τα συγκροτούντα μια πράξη πραγματικά περιστατικά υπάγονται στην αντικειμενική υπόσταση προβλεπομένου από τον ποινικό νόμο αδικήματος είναι ο Εισαγγελέας. Είναι αυτονόητο ότι επ' αυτής της διαδικασίας η εκτελεστική εξουσία δεν δύναται να παρέμβει.
Ο Υπουργός Νικόλαος Δένδιας
Ακριβές αντίγραφο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗ

ΘΕΜΑ : Συλλήψεις ατόμων στη Λάρισα κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 11801/ 19-12-2008.
Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι την 8 και 9-12-2008, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Λάρισας, ύστερα από πορείες που πραγματοποίησαν διάφοροι φορείς, συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας, συνολικά, 25 άτομα (13 ανήλικοι και 12 ενήλικοι), κατηγορούμενοι για παράβαση των άρθρων 45, 94, 170, 179, 187 παρ. 3, 382, 372, 362 και 264 του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2168/ 1993 "περί όπλων".
Ειδικότερα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, από κοινού με άλλα άγνωστα άτομα, κρατώντας αυτοσχέδια μεταλλικά και ξύλινα ρόπαλα προκάλεσαν φθορές, συνολικά, σε 37 τραπεζικά καταστήματα, εκ των οποίων στα 8 ερίφθησαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες "μολότωφ", στο Δημαρχείο, στο Δικαστικό Μέγαρο, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς, στο Κεντρικό Ταχυδρομείο, στα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σε 2 εμπορικά καταστήματα, σε 1 περίπτερο, σε μεγάλο αριθμό φωτεινών σηματοδοτών και σε μεγάλο αριθμό πλαστικών κάδων απορριμμάτων. Επιπλέον, κατ' επανάληψη επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, ξύλα, μπουκάλια, "μολότωφ" και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 1 αστυνομικού.
Οι συλληφθέντες με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη και τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Λάρισας. Με διάταξη του Ανακριτή όλοι οι ανήλικοι και 5 ενήλικες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ οι υπόλοιποι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.
Παράλληλα, από την εν λόγω Υπηρεσία μας συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την ανακάλυψη και των λοιπών άγνωστων δραστών που συμμετείχαν στις αναφερόμενες αξιόποινες πράξεις.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων αποτελεί υποχρέωση για την Ελληνική Αστυνομία και σε καμία περίπτωση δεν επαφίεται στη διακριτική της ευχέρεια. Συνεπώς η εφαρμογή των ποινικών και δικονομικών διατάξεων, οι οποίες δεν επιδέχονται παρερμηνειών και αποκλίσεων, κατά τον τόπο, χρόνο και τα πρόσωπα δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της Αστυνομίας, αλλά αποτελεί υποχρέωση της.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Φώτης Κουβέλης

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: Αυθαίρετες διώξεις συλληφθέντων με τον «τρομονόμο»
Κατά τη διάρκεια των ταραχών του περασμένου Δεκεμβρίου συνελήφθησαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τυχαία και αυθαίρετα, 280 άνθρωποι, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε τακτικές δικάσιμους. 13 συλληφθέντες είναι μέχρι σήμερα προφυλακισμένοι, ενώ πέντε εξ’ αυτών κρατούνται στις φυλακές ανηλίκων.
Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, δικηγόροι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί που συγκροτούν την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους κρατουμένους του Δεκεμβρίου, καταγγέλλουν ότι οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες έχουν απαγγελθεί χωρίς στοιχεία και χωρίς να εξατομικεύονται.
Μάλιστα, οι προφυλακίσεις, όπως υποστηρίζουν, έχουν γίνει με βάση κοινωνιολογικά κριτήρια και συγκεκριμένα με γνώμονα τη μεταναστευτική καταγωγή και την ταξική προέλευση, υπό την επίφαση της τέλεσης τρομοκρατικών ενεργειών.
Ειδικότερα, τουλάχιστον 70 μετανάστες καταδικάστηκαν στο αυτόφωρο με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς διερμηνείς και δικηγόρους, ενώ εν συνεχεία φυλακίστηκαν περιμένοντας την απέλασή τους. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη και η αυθαιρεσία με την οποία έγιναν συλλήψεις και απαγγέλθηκαν κατηγορίες έγιναν αισθητά σε όλο τους το μεγαλείο στη Λάρισα.
Εκεί, όχι μόνο συνελήφθησαν 25 λαρισαίοι πολίτες, εκ των οποίων 19 παιδιά και 11 ανήλικοι μαθητές, άγρια ξυλοκοπηθέντες και αρχικά χωρίς πρόσβαση σε γονείς και δικηγόρους, αλλά, επιπλέον, παραπέμφθηκαν με τον αντιτρομοκρατικό νόμο με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τρία ακόμη κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων. Από αυτούς παραμένουν προφυλακισμένοι από τις 8 Δεκεμβρίου τέσσερις έφηβοι με κοινό χαρακτηριστικό την μη ελληνική καταγωγή.
Με βάση τα προαναφερόμενα, καθώς και το γεγονός ότι παρατηρείται υποχώρηση του δικαιϊκού μας συστήματος στο όνομα της αντιτρομοκρατικής δράσης,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
• Με δεδομένο το αβάσιμο και την απουσία της εξατομίκευσης των κατηγοριών, την προχειρότητα και την αυθαιρεσία, πρακτική της αστυνομίας με την οποία «επιτεύχθηκε» ικανός αριθμός συλλήψεων, καθώς και το γεγονός ότι για τις ίδιες κατηγορίες άλλοι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, άλλοι προφυλακίστηκαν, ενώ για άλλους ορίστηκε ρητή δικάσιμος, θα σταματήσουν άμεσα οι διώξεις, ώστε να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι, όπως και να διακοπούν οι απελάσεις καταδικασμένων μεταναστών;
• Δεδομένης της αοριστίας του άρθρου 1 του Ν. 2928/2001, σχετικά με τον ορισμό της «δομημένης και με διαρκή δράση οργάνωσης», της έννοιας της επιδιώξεως και του κριτή της ενδιάθετης στάσης προκειμένου να αποδειχθεί η επιδίωξη, όπως έχουν επισημάνει διακεκριμένοι νομικοί, σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποίηση του Ν.2928/2001, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχες διώξεις που διασύρουν την εικόνα της χώρας μας;

30.1.2009
Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: 1. Το Υπουργείο Εσωτερικών κ. Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης
2. κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
Θέμα: Οι συλληφθέντες της Λάρισας
Τη Δευτέρα, 8 του Δεκέμβρη, όλη η χώρα ήταν σε αναβρασμό για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εκατοντάδες πορείες διαμαρτυρίας και άλλες εκδηλώσεις κυρίως φοιτητών και μαθητών εξελίσσονταν σε πολλές πόλεις σε όλη την επικράτεια και πνίγηκαν σε χημικά και δακρυγόνα. Στη Λάρισα οι αντίστοιχες εκδηλώσεις έληξαν με τη σύλληψη 19 ατόμων: από τους 8 συλληφθέντες ενήλικες, οι 4 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και τους ασκήθηκαν κατηγορίες με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Ανάμεσα στους 19 συλληφθέντες οι 11 ήταν ανήλικοι μαθητές, 14 έως 16 ετών και παραπέμπονται με τον ίδιο νόμο. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν, είναι: σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, στάση κατά συναυτουργία, και κατά συρροή, παραβίαση φύλαξης, διακεκριμένες φθορές, εμπρησμοί, εξυβρίσεις, κλοπές, κατασκευή εκρηκτικών βομβών και παράβαση του νόμου περί όπλων, και τις κάνει ακόμα βαρύτερες το γεγονός ότι αφορούν ανήλικα παιδιά που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία ενός συνομηλίκου τους.
Επειδή πιστεύουμε ότι
• είναι εξοντωτικό να αντιμετωπίζεται τόσο σκληρά η νεανική διαμαρτυρία
• δεν πρέπει η πολιτεία να εξαντλεί την αυστηρότητά της πάνω σε ανήλικα παιδιά που βγήκαν στο δρόμο οργισμένα από την αστυνομική αυθαιρεσία
• είναι απαράδεκτο να παραπέμπονται με τον αντιτρομοκρατικό νέοι που διαμαρτύρονται

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Mε ποια στοιχεία ασκήθηκαν τόσο βαριές κατηγορίες στους συλληφθέντες της Λάρισας,, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο;
2. Πώς προκύπτει η διαρκής και δομημένη δράση, πώς στοιχειοθετείται η έννοια της ομάδας («οργάνωσης») και η επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων, από τη στιγμή που όλες αυτές οι εκδηλώσεις ήταν αυθόρμητες και της τελευταίας στιγμής, όπως συνέβησαν σ’ όλη την Ελλάδα, ως επακόλουθο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου;
3. Ποια μέτρα λαμβάνει η πολιτεία προκειμένου να αποφεύγονται μαζικές προφυλακίσεις ανηλίκων οι οποίες αντιβαίνουν στο άρθρο 37 της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία κυρώθηκε στη χώρα μας με το Ν. 2101/1992;
4. Πόσο σοβαρά, τελικά, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές την ώριμη απαίτηση της κοινωνίας, που εκφράστηκε πρόσφατα με τη κινητοποίηση στις φυλακές, για περιστολή της διόγκωσης κατηγοριών σε πολίτες και προφυλακίσεων;
Αθήνα 19-12-2008
Ο ερωτών Βουλευτής
Περικλής Κοροβέσης

Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή εξέδωσε ψήφισμα-ανακοίνωση, με την οποία καταδίκαζε απερίφραστα τις τυφλές συλλήψεις και το όργιο αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους αστυνομικών και δικαστικών αρχών. Πολύ περισσότερο που αυτές εκφράστηκαν στο τελευταίο στάδιό τους με τις τουλάχιστον απαράδεκτες δικονομικά και ουσιαστικά προσωρινές κρατήσεις, που επιβλήθηκαν σε αρκετούς από τους συλληφθέντες.
Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης συμμετείχε τόσο στη διαδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στη Λάρισα την 17/1/2009, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των προσωρινά κρατουμένων, αλλά και την παύση όλων των διώξεων σε βάρος των εξεγερμένων του Δεκέμβρη, όσο και στην πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στην Πτολεμαϊδα, το προηγούμενο Σάββατο 24/1/2009 με ανάλογα αιτήματα. καθώς επίσης και στην Κοζάνη την 19/12/2008. Η προκλητική και θρασύτατη εφαρμογή του τρομονόμου-δημιούργημα (έκτρωμα) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος διαδηλωτών, με τον οποίο θέλουν να δικάσουν ακόμη και ανήλικους μαθητές ως μέλη "εγκληματικής οργάνωσης" ,που "στασίασαν κατά συναυτουργία και κατά συρροή" !!! (:::), επιβεβαιώνει εντυπωσιακά τον τρόμο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της στην ιδέα ότι η έκρηξη της νεανικής οργής στην Ελλάδα μπορεί να γίνει θρυαλλίδα μιας πανευρωπαϊκής κοινωνικής έκρηξης.
Μετά από επικοινωνία και σχετική πρόσκληση, που είχαμε από γονείς προσωρινά κρατουμένων και μη, αλλά και πολίτες της Λάρισας που εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους, σας γνωρίζουμε ότι την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου και ώρα 4 το μεσημέρι πρόκειται να έρθω στη Λάρισα, μαζί με 2 ακόμη συναδέλφους της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας για συνάντηση-γνωριμία και συναπόφαση για επιτακτικά αναγκαίες κινήσεις και δράσεις σε νομικό και πολιτικό επίπεδο.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό-ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα πυροδότησε μια πρωτοφανή εξέγερση της νεολαίας. Η νεολαιίστικη έκρηξη (23 χρόνια μετά τη δολοφονία από τον αστυνομικό Μελίστα ενός άλλου δεκαεξάχρονου μαθητή, του Μιχάλη Καλτεζά) δεν στρεφόταν μόνο ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα και τους αδίστακτους πραίτορες που δολοφονούν και βασανίζουν ατιμώρητα. Πολύ γρήγορα πήρε τις διαστάσεις ενός ξεσηκωμού συνολικά ενάντια σε ένα σύστημα που γεννάει και αναπαράγει την αδικία και τον αποκλεισμό, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων. Η νεολαία με την πολύμορφη δράση της σε όλη τη χώρα έστειλε το μήνυμα: Δεν πάει άλλο με τη αστυνομική βαρβαρότητα, δεν πάει άλλο με τη φτώχεια, την ανεργία, την παιδεία της αγοράς.
Ο κρατικός μηχανισμός και το πολιτικό σύστημα επιχείρησαν να καταστείλουν τη νεολαιίστικη εξέγερση με δύο τρόπους: Από τη μια μεριά εξαπέλυσαν μια εκστρατεία συκοφάντησης μιλώντας για τυφλή βία και πλιάτσικα διαστρεβλώνοντας τον καταφανώς πολιτικό και στοχευόμενο χαρακτήρα του ξεσηκωμού. Από την άλλη, ενεργοποίησαν στο μάξιμουμ τους μηχανισμούς της κρατικής βίας διαλύοντας με επικίνδυνα για την υγεία χημικά ολόκληρες διαδηλώσεις (αυτά ακριβώς τα χημικά που απαγορεύονται στον πόλεμο, αλλά επιτρέπονται στις πόλεις ενάντια στους διαδηλωτές...), ξυλοκοπώντας βάναυσα διαδηλωτές, συλλαμβάνοντας και καταδικάζοντας εκατοντάδες, καθώς και προφυλακίζοντας δεκάδες με ισχνά ή και ανύπαρκτα στοιχεία. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα 18 παιδιά παραπέμπονται (και μάλιστα 4 προφυλακίστηκαν) με τον αντιτρομοκρατικό νόμο με την απίστευτη δικαιολογία ότι συγκρότησαν… οιονεί τρομοκρατική οργάνωση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης!
Είναι η πρώτη φορά που ο αντιτρομοκρατικός νόμος ενεργοποιείται για να καταστείλει ένα κίνημα. Μερικές από τις εξωφρενικές κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι: «συμμετοχή σε δημόσια συνάθροιση πλήθους, ….συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας/εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως….». Επιπλέον αυτών οι κατηγορούμενοι, διέπραξαν ακόμη ένα έγκλημα! «…απηύθυναν προς τους αστυνομικούς τις φράσεις «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», προσβάλλοντας έτσι την τιμή και την υπόληψη τους».
Πιστεύουμε ότι το ζήτημα της ομηρίας των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης έχει τεράστια πολιτική σημασία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα νέο και καμία νέα στα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών. Η νεολαία έχει δίκιο να εξεγείρεται και δεν μπορεί να σέρνεται σε κελιά και αίθουσες δικαστηρίων Θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί αμέσως πολιτική λύση στο ζήτημα με την αποφυλάκιση όλων των προφυλακισμένων, καθώς και με την παύση όλων των ποινικών και διοικητικών διώξεων. Ακόμα και μια επιπόλαιη ματιά στις δικογραφίες οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι συλλήψεις έχουν γίνει στο σωρό, η εξατομίκευση των κατηγοριών είναι το λιγότερο έωλη, και οι προφυλακίσεις γίνονται καταφανώς με βάση κοινωνιολογικά κριτήρια: Όποιος ανήκει στα πιο φτωχά στρώματα ή έχει μεταναστευτική καταγωγή αντιμετωπίζει ένα ιδιότυπο τεκμήριο ενοχής. Πέρα όμως από το αβάσιμο των κατηγορητηρίων, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τέτοιας έκτασης και έντασης γεγονότα απαιτούν πολιτικές και όχι ποινικές προσεγγίσεις.
Έχοντας σαν κύριο στόχο την αποφυλάκιση των συλληφθέντων και την παύση των διώξεων, χαιρετίζουμε ως απολύτως αναγκαία τη συγκρότηση μιας Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Θεωρούμε ότι μια πλατιά, λαϊκή πρωτοβουλία, ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή συλλογικό φορέα (φοιτητικούς συλλόγους και συνελεύσεις, μαθητικές πρωτοβουλίες και συμβούλια, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες για τα δικαιώματα, προοδευτικές πολιτικές οργανώσεις), θα μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά σε μια μεγάλη καμπάνια για τους συλληφθέντες και τους διωκόμενους.
Ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους κρατούμενους της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των προφυλακισμένων, την παύση κάθε δίωξης για τους συλληφθέντες της εξέγερσης, την απαγόρευση των δακρυγόνων και των χημικών, τη διάλυση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων.

Να τερματιστεί τώρα η ομηρία των συλληφθέντων της εξέγερσης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Λαμία 13 – 1 - 2009 Αρ. Πρωτ. 148

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ» ΜΑΘΗΤΕΣ

Κατά την διάρκεια κινητοποίησης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Λάρισα στις 8/12/2008 έγιναν επεισόδια και συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και μαθητές. Πάνω σ’ αυτά τα ανήλικα παιδιά η κυβέρνηση δείχνει όλη τη σκληρότητα και την αναλγησία της. Ταυτόχρονα προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της αυταρχικούς, κατασταλτικούς όρους προσπαθώντας να τρομοκρατήσει όλους όσους αγωνίζονται, διεκδικούν και αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της. Μ’ ένα αισχρό κατηγορητήριο προσάγονται στη δικαιοσύνη, ενεργοποιώντας – για πρώτη φορά σε ένα λαϊκό κίνημα – τον αντιτρομοκρατικό νόμο!!!
Το παρακάτω απόσπασμα του κατηγορητηρίου μας γυρίζει 40 χρόνια πίσω. «…ενεργώντας από κοινού με άλλους, συγκρότησες με άλλους δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα αποτελούμενη από περισσότερα των τριών ατόμων, επιδιώκοντας τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων που προβλέπονται στο άρθρο 264 και 272 (Εμπρησμός και Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες) του Ποινικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, με κοινό δόλο και κατόπιν συναπόφασης και σύμπραξης συγκρότησες με τους παραπάνω συγκατηγορούμενους σου ομάδα προσώπων (οργάνωση), η οποία λειτούργησε σε οργανωμένη βάση, με κατανεμημένους ρόλους, με διαρκή λειτουργία προς τα έξω…»
Απαιτούμε:
• να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες
• να αποφυλακιστούν τώρα όλοι
• να καταργηθεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Προύσαλης Δημήτρης Αρμυριώτης Τάσος

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Κατερίνη 28 – 01 – 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες και τους αγώνες των νέων οι οποίοι βλέποντας όλα αυτά τα απαράδεκτα που συμβαίνουν γύρω τους αγωνίζονται και ανοίγουν δρόμους για μια καλύτερη παιδεία και για ένα καλύτερο αύριο.
Οι αγώνες τους αυτοί σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να ποινικοποιούνται.
Είναι αδιανόητο οι 15χρονοι νέοι και νέες να κατηγορούνται ως τρομοκράτες και κακοποιοί γιατί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Η ελπίδα και το αύριο της χώρας μας οι νέοι και οι νέες μας δεν είναι τρομοκράτες, γι’αυτό καλούμε τους αρμόδιους της πολιτείας να σταματήσουν τις διώξεις των νέων της Λάρισας που τόλμησαν να διαδηλώσουν για να διαμαρτυρηθούν και για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

AYTONOMOI MHXANIKOI ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ!


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο υπουργός που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα για τη τήρηση της Δημόσιας Τάξης έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Επί δύο μέρες τα όργανά του σφυροκοπούν με δακρυγόνα και χημικά τους αγρότες της Κρήτης επειδή διανοήθηκαν να κάνουν ζωντανή την παρουσία τους και τα αιτήματά τους στην πρωτεύουσα και να «παρενοχλήσουν» την καθημερινότητά της.
Μια καθημερινότητα που διανθίζεται με άλλα δακρυγόνα και χημικά που πέφτουν στην πλατεία Κύπρου για να κάμψουν όσους τόλμησαν να υπερασπιστούν δημόσιο χώρο και να βάλουν άλλα άνευ σημασίας πράγματα, όπως είναι τα δέντρα, πάνω από τ΄αυτοκίνητα!

Όμως, απ’όσα «τρομοκρατικά» συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα και καταστέλλονται με τον ίδιο τρόπο, το «τρομοκρατικότερο» όλων φαίνεται ότι είναι αυτό που συντελέστηκε στη Λάρισα από 25 νέους από τους οποίους οι 17 είναι ανήλικοι μαθητές και μαθήτριες, γι αυτό και όλοι τους παραπέμπονται με τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο!
Μερικές από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι η «συμμετοχή σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ….συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας /εγκληματικής οργάνωσης, η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση …και δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα ..»
Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, σε έκκληση γονιού ανήλικης "τρομοκράτισας", ετών 15, που η απόγνωση τον έκανε να φτάσει μέχρι την Κρήτη και επειδή η περιπέτεια των παιδιών αυτών θα τα σημαδέψει έτσι που ποτέ δε θα ξεχάσουν ότι τιμωρούνται κατ΄αποκλειστικότητα και με τον πιο σκληρό τρόπο για τη συμμετοχή τους σε μια δίκαιη εξέγερση, όπου συμμετείχαν χιλιάδες άλλα παιδιά σ΄όλη την Ελλάδα,
θυμηθήκαμε και σας θυμίζουμε:
Ø Ο τρομονόμος, όπως πρώτος ο Φοίβος Ιωαννίδης τον αποκάλεσε, ψηφίστηκε το 2001. Ο εισηγητής της τότε κυβέρνησης, υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους όσων αντέδρασαν.
Ø Ο νόμος δεν θα ψηφιζόταν χωρίς τη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας, γιατί, εκτός από το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό που είχαν αποχωρήσει, μεγάλο μέρος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είχε αντιταχθεί στο νομοσχέδιο.
Ø Ο Νικόλαος Γκατζής τόνισε τότε ότι πριν από λίγο καιρό δικάζονταν παιδιά για τις μαθητικές καταλήψεις, για να λάβει την ...καθησυχαστική απάντηση του υπουργού: «Πρέπει να είναι εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει την τέλεση κακουργήματος».
Ø Ο νυν υπουργός επί της Δημόσιας Τάξης ήταν εισηγητής της μειοψηφίας. Έλεγε τότε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ενδεχόμενης κατάχρησης. Όμως [...] υπάρχει και η Βουλή που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει διορθωτικές πρωτοβουλίες».
Τα γεγονότα της Λάρισας δείχνουν σήμερα ότι όλοι οι φόβοι επιβεβαιώνονται. Ο νόμος ενεργοποιείται επιλεκτικά, και μάλιστα εναντίον παιδιών για να τρομοκρατήσει τη νεολαία, αλλά και όλη την κοινωνία και να αποθαρρύνει κάθε μορφή πάλης. Η Βουλή που είναι για να πάρει πρωτοβουλίες;
Να καταργηθεί ο τρομονόμος!
· Να αποσυρθούν οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί με βάση τον τρομονόμο στη Λάρισα!