Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗ

ΘΕΜΑ : Συλλήψεις ατόμων στη Λάρισα κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 11801/ 19-12-2008.
Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι την 8 και 9-12-2008, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Λάρισας, ύστερα από πορείες που πραγματοποίησαν διάφοροι φορείς, συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας, συνολικά, 25 άτομα (13 ανήλικοι και 12 ενήλικοι), κατηγορούμενοι για παράβαση των άρθρων 45, 94, 170, 179, 187 παρ. 3, 382, 372, 362 και 264 του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2168/ 1993 "περί όπλων".
Ειδικότερα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, από κοινού με άλλα άγνωστα άτομα, κρατώντας αυτοσχέδια μεταλλικά και ξύλινα ρόπαλα προκάλεσαν φθορές, συνολικά, σε 37 τραπεζικά καταστήματα, εκ των οποίων στα 8 ερίφθησαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες "μολότωφ", στο Δημαρχείο, στο Δικαστικό Μέγαρο, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς, στο Κεντρικό Ταχυδρομείο, στα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σε 2 εμπορικά καταστήματα, σε 1 περίπτερο, σε μεγάλο αριθμό φωτεινών σηματοδοτών και σε μεγάλο αριθμό πλαστικών κάδων απορριμμάτων. Επιπλέον, κατ' επανάληψη επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, ξύλα, μπουκάλια, "μολότωφ" και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 1 αστυνομικού.
Οι συλληφθέντες με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη και τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Λάρισας. Με διάταξη του Ανακριτή όλοι οι ανήλικοι και 5 ενήλικες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ οι υπόλοιποι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.
Παράλληλα, από την εν λόγω Υπηρεσία μας συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την ανακάλυψη και των λοιπών άγνωστων δραστών που συμμετείχαν στις αναφερόμενες αξιόποινες πράξεις.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων αποτελεί υποχρέωση για την Ελληνική Αστυνομία και σε καμία περίπτωση δεν επαφίεται στη διακριτική της ευχέρεια. Συνεπώς η εφαρμογή των ποινικών και δικονομικών διατάξεων, οι οποίες δεν επιδέχονται παρερμηνειών και αποκλίσεων, κατά τον τόπο, χρόνο και τα πρόσωπα δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της Αστυνομίας, αλλά αποτελεί υποχρέωση της.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου