Η Πρωτοβουλία έχει συγκροτηθεί από κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις για να προωθήσει το αίτημα της απελευθέρωσης των προφυλακισμένων και την παύση κάθε δίωξης σε βάρος των συλληφθέντων του Δεκέμβρη.
Στην συνέντευξη πήραν μέρος και μίλησαν η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ ως συνβτονίστρια, η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά, η Λήδα Παπαστεφανάκη εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ, ο Θανάσης Τσιριγώτης εκ μέρους της ΟΛΜΕ, ο Τάσος Αφέντης από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λάρισας, η δικηγόρος Αγγελική Σεραφείμ από την Ομάδα Νομικής Βοηθείας της Αθήνας, καθώς και Μοχάμεντ Μάουλα πρόεδρος της Κοινότητας των Μπανγκλαντές Ελλάδας.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι ότι οι συλλήψεις έχουν γίνει στο σωρό, η εξατομίκευση των κατηγοριών είναι το λιγότερο έωλη, και ότι οι προφυλακίσεις γίνονται καταφανώς με βάση κοινωνιολογικά κριτήρια: Όποιος ανήκει στα πιο φτωχά στρώματα ή έχει μεταναστευτική καταγωγή αντιμετωπίζει ένα ιδιότυπο τεκμήριο ενοχής. Επισήμαναν επίσης ότι πέρα από το αβάσιμο των κατηγορητηρίων, τέτοιας έκτασης και έντασης γεγονότα απαιτούν πολιτικές και όχι ποινικές προσεγγίσεις.
Η Αλέκα Ζορμπαλά επισήμανε ότι δεκάδες νέοι έχουν βρεθεί σε κατάσταση ομηρίας ενώ πέραν των νέων που συμμετέσχον στις κινητοποιήσεις, οι εισαγγελείς έχουν ήδη στραφεί κατά των γονέων για παραμέληση ανηλίκων, γενικεύοντας την εικόνα των δικαστικών διώξεων.
Ο Θανάσης Τσιριγώτης από την ΟΛΜΕ είπε ότι οι διωκτικές διαδικασίες έχουν συμπεριλάβει τα ίδια τα σχολεία και ανέφερε ότι σε 312 σχολεία (ένα στα τρία της Αθήνας) οι Διευθυντές ή οι Πρόεδροι των 15μελών έχουν ήδη λάβει κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση στην Ασφάλεια, ενώ ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις προς γονείς. Ανακοίνωσε ότι η ΟΛΜΕ συναντιέται αύριο με τον υπουργό παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλο για να θέσει τα ζητήματα και να ζητήσει να σταματήσουν οι διώξεις ενώ σημείωσε ότι η εκτεταμένη χρήση χημικών αυξημένης ισχύος έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολίτες και παιδιά .
Ο Τάσος Αφέντης από την Πρωτοβουλία πολιτών Λάρισας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη περίπτωση των διώξεων που έγιναν από την Εισαγγελία της Λάρισας όπου 25 συνολικά άτομα διώκονται και 19 παιδιά τα 11 από τα οποία ανήλικα, κατηγορούνται με τις διατάξεις του τρομονομου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για 3 ακόμη κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων. Από αυτούς 4 παραμένουν προφυλακισμένοι από τις 8 Δεκέμβρη όλοι τους έφηβοι , με κοινό χαρακτηριστικό όλων την μη ελληνική καταγωγή. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί και σημείωσε ότι μετά τις πρώτες μέρες και ο Δήμος των Λαρισαίων μαζί με τους σημαντικότερους φορείς της Λάρισας έχουν υπογράψει κοινό ψήφισμα όπου καταδικάζουν τις διώξεις και ζητούν την απελευθέρωση όλων των προφυλακισμένων .
Η Λήδα Παπαστεφανακη, πανεπιστημιακός από το ΔΕΠ Ιωαννίνων διάβασε ψήφισμα ηθικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους από την ΠΟΣΔΕΠ και επισήμανε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι υπεύθυνες για τη βία ενώ επισήμανε την ανάγκη υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου όχι μόνον με την στενή του έννοια αλλά και ως χώρου ανάπτυξης κοινωνικών κινημάτων και ζύμωσης νέων ιδεών.
Η Αγγελική Σεραφείμ από την Ομάδα Νομικής Βοηθείας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που προκάλεσε την σύσταση της Ομάδας προκειμένου να παρέμβει ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών και κατάγγειλε την πολιτική των δυο κομμάτων εξουσίας που αποβλέπει στην δημιουργία μιας γκρίζας ζώνης για την διευκόλυνση των παραβιάσεων και την ατιμωρησία των υπεύθυνων . Αναφέρθηκε στην μαζική σύλληψη δικηγόρων την 9-1-2009 και κατάγγειλε την προσπάθεια στοχοποίησης της Ομάδας .
Ο Μοχάμεντ Μαουλα αναφέρθηκε στον αποτροπιασμό του για την δολοφονία ενός παιδιού , διατύπωσε την άποψη ότι για την βία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η αστυνομία και ζήτησε την παύση των διώξεων και των απελάσεων σε βάρος των μεταναστών που διώκονται για τα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι οι μετανάστες θέλουν μια κοινωνία με ειρήνη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου