Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Δ΄ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής Ο αντιτρομοκρατικός νόμος «εν δράσει»

Ν. ΙΩΝΙΑ 16-2-2009
«Ο τρομονόμος θα πάρει την τελική του μορφή στην πράξη» (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Υπουργός Δημόσιας τάξης στην Κυβέρνηση Σημίτη).
Ελευθεροτυπία 1.6.2001. Δεδικαίωται… στη Λάρισα!

• Τα ξέσπασμα της νεολαίας, μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενεργοποίησε πλήθος μεθόδων για την καταστολή της από την πλευρά της κυβέρνησης. Στη Λάρισα η αστυνομία συνέλαβε 25 νέους από τους οποίους οι 17 είναι ανήλικοι μαθητές Γυμνασίου και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Από τους 8 ενηλίκους οι 4 προφυλακίστηκαν. Το κατηγορητήριο συντάχθηκε με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία(άρθρο 187/Α του Π.Κ) και αναφέρεται σε «συμμετοχή σε δημόσια συνάθροιση πλήθους, συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας/ εγκληματικής οργάνωσης, η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση και με κατανεμημένους ρόλους, με διαρκή λειτουργία προς τα έξω, που επεδίωκε τη διάπραξη εμπρησμών (…) η οποία δε σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως … με δυνατότητα της ομάδας να εναλλάσσεται και να αντικαθιστά τα μέλη της χωρίς να υφίσταται αλλαγή».Επιπλέον στο κατηγορητήριο αναφέρεται: απηύθυναν προς τους αστυνομικούς τις φράσεις «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»,προσβάλλοντας έτσι την τιμή και την υπόληψή τους.
• Ο τρομονόμος που ισχύει σήμερα(άρθρο 187 του Π.Κ) ψηφίστηκε από τη βουλή το 2001(ν.2298/2001) από την κυβέρνηση Σημίτη και τροποποιήθηκε το 2004 (ν.3251/2004) από την κυβέρνηση Καραμανλή.
• Ο καθηγητής Μανωλεδάκης , αποχωρώντας το 2001 από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής είχε προειδοποιήσει: «όλοι οι πολίτες μπορούν κάτω από κάποιες συγκυρίες να γίνουν δυνάμει ύποπτοι και να υποστούν τις συνέπειες των ανελεύθερων ρυθμίσεων του σχεδίου αυτού αν γίνει νόμος του κράτους.» Οι φόβοι του επαληθεύτηκαν στη Λάρισα.
• Ο ν. του 2001 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη, δε θα ψηφιζόταν χωρίς τη συνδρομή της Νέας Δημοκρατίας, επειδή πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν αντιταχθεί στην ψήφιση του τρομονόμου. Ο Παν. Κρητικός υποστήριξε στη βουλή ότι δε ψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί «θυμίζει σκληρά νομοσχέδια του παρελθόντος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς εναντίον ιδεολογιών, εναντίον φρονημάτων, ενώ είχαν άλλο στόχο.»
• Την υπεράσπιση του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης σε τέτοιο βαθμό ώστε η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη να δηλώσει στη Βουλή «τελικά κύριε υπουργέ, πρέπει να οφείλετε μεγάλες χάριτες στη Ν. Δημοκρατία.»
• Ο ν. 3251/2004 έγινε από την κυβέρνηση Καραμανλή, παραμονές των Ολυμπιακών αγώνων.
• Στις αιτιάσεις των κομμάτων της αριστεράς ότι στόχος του νόμου μπορεί να γίνουν διαδηλωτές, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αναστ. Παπαληγούρας δήλωσε στη Βουλή: «Είναι αδιανόητο να ακούει κανείς ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί τάχα το ακραίο φρόνημα, όταν εξ ορισμού τιμωρείται μόνο η τέλεση τρομοκρατικής πράξης…Είναι παράλογο να κινδυνολογούν ορισμένοι υποφαινόμενοι ότι εφεξής η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει τον απεργό, τον διαδηλωτή, τον καταληψία ως τρομοκράτη τάχα».
• Είναι η πρώτη φορά που ο τρομονόμος ενεργοποιείται για να καταστείλει ένα κίνημα.
• Η σύλληψη των μαθητών της Λάρισας αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και απαιτείται συντονισμένος αγώνας για την ακύρωση του κατηγορητηρίου από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη ευθύνη, γιατί συμπαρατάχτηκαν πίσω από την αντιτρομοκρατική υστερία των ΗΠΑ και ψήφισαν νόμους που απειλούν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Δυστυχώς μεγάλη ευθύνη έχουν τα ΜΜΕ και η μη σθεναρή αντίδραση στις κυβερνητικές επιλογές από το συνδικαλιστικό κίνημα.
Το συνδικαλιστικό κίνημα θα σταθεί στο πλευρών των μαθητών.
Ο αντιτρομοκρατικός νόμος απειλεί τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.
Όλοι μαζί διεκδικούμε:
• Να καταργηθούν ο «τρομονόμος», ο «Ευρωτρομονόμος», το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, το ευρωπαϊκό ένταλμα απόδειξης.
• Να μη γίνει καμία δίκη με τον «Ευρωτρομονόμο», των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στη Λάρισα 8/9-12-2008.
• Να μη ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η νέα απόφαση – πλαίσιο της Ε.Ε. που ποινικοποιεί τη σκέψη με το επιχείρημα της δίωξης της υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικού αδικήματος.
• Να καταργηθούν όσες διατάξεις επιτρέπουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Να αποσυρθεί η χώρα μας από τις σχετικές συμφωνίες και μηχανισμούς φακελώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Να απαγορευτεί η χρήση χημικών ενάντια στους διαδηλωτές.
• Να καταργηθεί ο Ν. 3169/2003 περί οπλοχρησίας των αστυνομικών, ο οποίος παρέχει ευκαιρίες για καταχρηστική άσκηση των σχετικών δυνατοτήτων.
• Να σταματήσει η προσπάθεια ενεργοποίησης ανενεργών διατάξεων του Ν/Δ 791/1971 μέσω της εγκυκλίου της 29/12/2006 του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
• Να τερματιστεί η ασφυκτική αστυνομική παρουσία στις διαδηλώσεις η αστυνομία να βρίσκεται σε διακριτική απόσταση από τους διαδηλωτές.
• Να σταματήσει η πρακτική παρακολούθησης των συγκεντρώσεων και τις «διείσδυσης» μυστικών αστυνομικών καθώς και η πρακτική των προληπτικών προσαγωγών και των εκφοβιστικών ελέγχων.
• Να μην εκδοθεί το σχέδιο ΠΔ που προβλέπει να χρησιμοποιούνται οι χρωμόσφαιρες, τα κινητά φράγματα, κ.λπ. κατά των διαδηλωτών.
• Να καταργηθεί η τροπολογία για τη χρήση αστυνομικών σκύλων στις διαδηλώσεις και στην αστυνόμευση.
• Να αποκαθηλωθεί το σύστημα καμερών C-4i (Σι – Φορ – Αι).
• Να καταργηθούν οι μηχανισμοί και θεσμοί αστυνόμευσης που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των ΟΤΑ (Δημοτική Αστυνομία, συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας, αστυνομικός γειτονιάς κ.λ.π.).
• Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Με βάση αυτή την Πράξη, πρόσφατα, κλήθηκαν 250 περίπου διευθυντές σχολείων της Αττικής στη ΓΑΔΑ για να καταδώσουν τους μαθητές τους που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις την περίοδο Οκτώβρη-Νοέμβρη 2008.Απόλυτη απαγόρευση χρήσης καμερών και λοιπών μηχανισμών αστυνόμευσης στα σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Να απαγορευτεί ρητά η παρακολούθηση και αστυνόμευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπως και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης και ελέγχου των ίδιων ή των επικοινωνιών τους.
• Να αποσυρθούν οι κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος μαθητών και φοιτητών, που συνελήφθησαν και διώκονται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη 2008 και Γενάρη 2009.



Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου